Monday 28 November 2011

Αλάσκα: Μέρα πρώτη

Για τις επόμενες 3 μέρες γω ζώ στην Αλάσκα.Ναι,ναι,στην Αλάσκα.Είναι 4 και 11 το χάραμα εδώ.Ωραίος έναστρος ουρανός.Τι να πρωτοπώ για αυτό το υπέροχο μέρος[πέρα από το γεγονός ότι κάνει πουτσόκρυο];

Ας αρχίσουμε με τα βασικά.Η ομορφιά της δεν περιγράφεται με ήδη υπαρκτές λέξεις[είναι supercalifragilisticexpialidocious!!!].Φιορδ,φύση,άγρια ζώα.Η Αλάσκα είναι πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που συνορεύει στα ανατολικά με τον Καναδά και βρέχεται από τον Αρκτικό και τον Ειρηνικό ωκεανό. Η Αλάσκα ανήκε στη Ρωσία έως το 1867, χρονιά κατά την οποία πωλήθηκε στις ΗΠΑ, από τον τσάρο Αλέξανδρο Β' για το ποσό των 7.200.000 δολαρίων[Αλεξούκο,μαλακία έκανες αγορίνα μου,θα καταλάβεις στην πορεία], και το 1959 ανακηρύχθηκε ομόσπονδη πολιτεία τους.Έχει χιλιάδες νησιά και άλλα τόσα ενεργά ηφαίστεια,όπως το ηφαίστειο του Αυγουστίνου. Μία από τις μεγαλύτερες παλίρροιες στον κόσμο εμφανίζεται στοTurnagain.Επίσης έχει περίπου τρία εκατομμύρια λίμνες[πολύ νερό ρε παιδάκι μου,αν λιώσουν και οι πάγοι θα πνιγούμε,καλύτερο από να πνιγούμε στα σκατά βέβαιως βεβαίως].Ο πληθυσμός της ανέρχεται στις 711.000 περίπου.

Η ιστορία της χρονολογείται από την Ανώτερη Παλαιολιθική περίοδο (περίπου 12.000 π.Χ.), όταν ασιατικές ομάδες πέρασαν τον Βερίγγειο Πορθμό και φτάσανε στην σημερινή δυτική Αλάσκα. Όταν έφτασαν οι ρώσσοι εξερευνητές, η περιοχή κατοικούνταν από ιθαγενείς,τους Ινουίτ. Το όνομα «Αλάσκα» προέρχεται από τη λέξη Aleut Alaxsxaq, (μια αρχαϊκή ορθογραφία είναι Alyeska), που σημαίνει «ηπειρωτική» (στην κυριολεξία, "το αντικείμενο προς το οποίο στρέφεται η δράση της θάλασσας").Στη γλώσσα τους,Ινουίτ(Inuit) σημαίνει «άνθρωποι»(πληθ. του inuk «άνθρωπος»).Είναι απόγονοι της νομαδικής φυλής των Τουλ (Thule) που εμφανίστηκαν στην Αλάσκα το 1000 μ.Χ. και μετακινήθηκαν στη δυτική Γροιλανδία μετά από τρεις αιώνες (1300μΧ) και λίγο αργότερα, το 1400 μ.Χ. στην ανατολική.Καταφέραν να επιζήσουν σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες διαμένοντας σε ιγκλού[πόσο μ'αρέσουν τα ιγκλούυυυυυυυυ!] και κυνηγώντας κυρίως φώκιες και φάλαινες, που τους εξασφάλιζαν τροφή και ένδυση.Σήμερα υπάρχουν διάφορες ομάδες,όπως οι Tlingit,οι Haida,οι Tsimshian,οι Athabascans,οι Αλεουτανοί και δύο ομάδες Εσκιμώων οι Inupiat και οι Yup'ik.Τώρα αν αρχίσω να μιλάω για αυτούς τελειωμό δεν θα'χουμε.Οπότε ας το αφήσω για ξεχωριστό πόστ.

Τον 18 αιώνα ξύπνησαν οι Ρώσσοι και ήθελαν κομμάτι της πίτας.Μετά τη δεύτερη εκστρατεία Καμτσάτκα,οι γουνέμποροι άρχισαν να πηγαίνουν από τις ακτές τσι Σιβηρίας στα Αλεουτιανά Νησιά.Τους κούρασε το πέρα δώθε και είπαν να εγκατασταθούν στα τέλη του 1790.Οι κάτοικοι της περιοχής δεν κάνανε και πάρτυ όπως είναι λογικό.Μερικοί,ίσως από περιέργεια,δέχτηκαν τα νέα πειραματόζωα,άλλοι σκέφτηκαν ότι καλό θα ήταν να επιστρέψουν από΄κει που΄ρθαν.Αυτοί οι τελευταίοι χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους,κατέληξαν δούλοι ή και εκδιώχθηκαν από τον τόπο τους.Δυτικός πολιτιζμός λαίμε.Σκατά στις αρτηρίες τους λέω γώ.Να προσθέσω ότι ο δυτικός πολιτιζμός έφερε και τις αρρώστειές του,για τις οποίες δεν είχαν αντισώματα οι ιθαγενείς και πέφτανε σαν τις μύγες μετά από Baygon.80% καπούτ.Μετά ήρθε και ο Γρηγοράκης ο Ιβάνοβιτς Σέλικοφ,το 1784,και είπε να σκοτώσει κι αυτός μερικές εκατοντάδες Koniag[ιθαγενείς καλέ] και να κάνει τον πρώτο ρώσσικο οικισμό στην Αλάσκα,στο νησί των Τριών Ιεραρχών[σημαδιακό το όνομα,θρησκευτική κατάνυξη θα τον έπιασε].Όπως ήταν αναμενόμενο,σιγά σιγά οι ρώσσοι είχαν το πάνω χέρι σε όλες τις αξιόλογες θαλάσσιες ενυδρίδες και αφού τις εξάντλησαν είπαν να γαμήσουν και ότι άλλο είχε απομείνει,οπότε το 1788 ξεκίνησαν για την βορειοδυτική ακτή.Το 1795 ο Αλέξανδρος Μπαράνοφ κατέπλευσε στο Σίτκα για να το απολλοτριώσει για την μαμά Ρωσία.Το 1802 όμως οι Tlingits πήραν το αίμα τους πίσω καταστρέφοντας ότι έκτισε.Στην πορεία της ιστορίας ο Νέος Αρχάγγελος,γιατί ξαναχτίστηκε ο οικισμός,έγινε η πρώτη πρωτεύουσα της Αλάσκας.Σε όλα αυτά να σου και οι Ισπανοί[να'ναι καλά ο πάπας και η βούλα που έβαλε το 1493].Οπότε σκέφτηκε ο βασιλιάς Κάρλος ο ΙΙΙ,«σιγά μην μας φάτε εσείς τα εδάφη,βρωμορώσσοι,τώρα θα δείτε» [ντάξει μπορεί να μην ήταν αυτά ακριβώς τα λόγια του,αλλά δεν απέχει και πολυ από την πραγματικότητα].Έστειλε λοιπόν τον Μπρούνο (Χ)Εζέτα[που πας ρε φίλε με τέτοιο όνομα;],ακολούθησε ο Ιγνάτιος( Ignacio de Arteaga) μαζί με τον Τετράγωνο(Bodega y Quadra).Ο Μαρτίνεζ(Esteban José Martínez) είχε αποδεδειγμένα τον καλύτερο συνοδοιπόρο,τον (Χ)Άρο(Gonzalo López de Haro),που είχε και κονέ και βρήκε ρουφιάνο ρώσο λωποδύτη που του έδωσε χάρτες μην χαθεί[βέβαια,άλλοι,ονόματα δεν λέμε,χάνονται και ρίχνουν το φταίξιμο στον googλη].Μ'αυτά και μ΄αυτά,οι Ισπανοί πήραν τα δέοντα.Αυτό που έμεινε από το πέρασμά τους είναι η ονομασία δύο πόλεων.Τρελλή επιτυχία.Φελλοί.

Πέρασαν τα χρόνια,αλλά η Ρώσσοι εκεί.Δεν έφτανε ο Σέλικοφ,ήρθε και ο γαμπρός του ο Νικόλας ο Πέτροβιτς Ρεζάνοφ(Nikolay Petrovich Rezanov) και με την άδεια του Τσάρου άνοιξε μια εταιριούλα μονοπώλειο.Βέβαια ότι και να κάνανε οι κακόμοιροι δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα.Από την μια οι ιθαγενείς,από την άλλη η εταιρία Hudson Bay,σκατά τους τα κάνανε.Είδαν και αποείδαν,είπαν να την πουλήσουν την Αλάσκα[οικονομική κρίση,χαμηλά κέρδη και διακαής πόθος να μην πέσει σε βρετανικά χέρια.Δεν θέλει και πολύ για να πουλήσεις.].Ο αμερικάνικος λαός δεν ενθουσιάστηκε[τι να την κάνεις την φύση και τα όμορφα τοπία;] μέχρι που ανακαλύφθηκαν τα κοιτάσματα χρυσού και πετρελαίου[«δεν είναι για τα λεφτά,αλλά ξές...»].

Φτάσαμε αισίως στον 20ο αιώνα.Η Αμερική προσπαθεί να πείσει τους κατοίκους της να μεταναστεύσουν εκεί.Να γεμίσει η τούνδρα ρε παιδάκι μου.Να'ναι καλά η παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1929,αφού ο Ρούσβελτ από μόνος του δεν τα κατάφερε να τους πείσει.Και εκεί που είχαν τακτοποιηθεί κάπως,έρχεται ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.Γκαντεμιά ή κατάρες των Ρώσσων;Πήραν θάρρος και οι Ιάπωνες και είπαν να απολλοτριώσουν κι αυτοί κάτι νησάκια[Άττου και Κίσκα].Μετά από 3929 απώλειες και αρκετές βόμβες οι Αμερικάνοι κατάφεραν να πάρουν πίσω το νησιά τους και οι Ιάπωνες μείναν με το πουλάκι στο χέρι και τους αμέτρητους νεκρούς τους.

Αν ήμουν η Αλάσκα πρώτον θα είχα πάθει μια καραμπινάτη κρίση ταυτότητας μίξη με παράπονο τύπου «μα όλα σε μένανε πρέπει να συμβαίνουν;» και δεύτερον θα ήθελα κρατική υπόσταση.Να ξέρω ρε παιδί μου που σκατά ανήκω.Βέβαια την άποψη δεν συμμερίζονταν οι υπόλοιπες 48 πολιτείες,μέχρι που βρέθηκε το πετρέλαιο στον ποταμό Σγουάνσον και ο Αιζενχάουερ,στις 7 Ιουλίου 1958,υπέγραψε την συνθήκη προσάρτησής της στην Αμέρικα.

North to the Future,είναι το μόττο της Αλάσκας.Δεν έχουν και άδικο αν σκεφτεί κανείς ότι η οικονομία τους καλά κραττεί και οι μισθοί κάτι παραπάνω από ικανοποιητικοί.

Δρομοί δεν υπάρχουν και πολλοί.Οι μεταφορές γίνονται κυρίως με το τρένο.Εναλλακτικές τα πλοία και τα αεροπλάνα.Το καλύτερο μέσο μεταφοράς ever είναι το έλκηθρο με τα σκυλιά.Για τρελά σπινιαρίσματα.Έχει και αγώνες,πιο γνωστός είναι ο Iditarod,αλλά δεν θα το δοκιμάσω.Πιθανόν να γίνω μεζεδάκι για τις αρκούδες.Μπορεί να πάω στο Φεστιβάν στο Κέτσικαν ή στην Σίτκα να δω φάλαινες.Ή και στον ποταμό Stikine να δώ τους ασπροκέφαλους αετούς[αν και αυτό γίνεται την άνοιξη κυρίως].

Πήγε 7,πρέπει να αρχίσω να ετοιμάζομαι για την δουλειά.Συνεχίζεται...
Καλημερούδια!

4 comments:

  1. Δεν καταλαβαίνω, αγαπητό ξωτικό, διατί ειρωνεύεστε τους Ισπανούς· μπορεί το ύφος σας να είναι χιουμοριστικό, αλλά βρίσκω εξοργιστικό το να τους αποκαλείτε "φελλους" και μάλιστα δίχως την παραμικρή αιτία! Γράφεται περί παπικής βούλας και προφανώς εννοείται την συνθήκη του Tordesillas του 1493 μ.α.χ.χ και κατ'επέκταση την αναθεωρημένη συνθήκη του 1494 μ.α.χ.χ. αλλά αυτό δεν εξηγεί πουθενά τον λόγο για τον οποίο οι Ισπανοί θα όφειλαν να παρουσιάζουν μία ενταντικότερη δραστηριότητα εις την Αλάσκα, πόσο μάλλον να δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό "φελλός"! Πέρα τούτου ειναι αδιανόητη η παντελής απουσία βιβλιογραφίας ή/και παραπομπών σε πηγές· ελπίζω αυτό να διορθωθεί εις στο άμεσο μέλλον.

    Με φιλικούς χαιρετισμούς
    An anonymous alaskan history enthusiast

    ReplyDelete
  2. Να σας πω ανώνυμε λάτρη της ιστορίας της Αλάσκας,πως αλλιώς θα μπορούσα να χαρακτηρίσω έναν λαό που έστειλε άπειρες αποστολές,μετά από μια περίοδο χειμερίας νάρκης στην οποία είχε πέσει και αφού αντιλήφθηκε ότι έχει ζουμί η υπόθεση,και στο τέλος άφησε σαν παρακαταθήκη απλά 2 ονόματα;

    Προφανώς αυτό που λέτε θα εννοώ,αλλά δεν μπήκα στην διαδικασία να το ψάξω περαιτέρω.Αυτά τα θρησκευτικά μου φέρνουν αλλεργία.

    Αδιανόητη ξεαδιανόητη,κύριέ μου,δεν χρειάζεται βιβλιογραφία διότι το λέω γώ.Άρα έτσι είναι.Από τούδε και στο εξής να το έχετε υπόψιν σας.Αυτά αν θέλετε να ξέρετε μου τα αφηγήθηκε ένας σοφός γέρος Inupiat ενώ πίναμε κονιάκ και καπνίζαμε την πίπα της ειρήνης.

    Με φιλικούς χαιρετισμούς
    Ξωτικό

    ReplyDelete
  3. μα τι λετε! οι Inupiat δεν καπνίζουνε, ουδέποτε καπνίζανε! Σας παρακαλώ, συνέλθετε!

    ReplyDelete
  4. Σας παρακαλώ,συγκεντρωθείτε.Σας είπα ότι άπαξ και το ελάλησα γώ έτσι είναι.

    ReplyDelete