Thursday 1 December 2011

“Getting to Zero”

Zero New HIV Infections. Zero Discrimination. Zero AIDS Related Deaths

Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS είναι “Getting to Zero”, το οποίο αντανακλά τους στόχους του στρατηγικού σχεδίου του UNAIDS για την περίοδο 2011-2015 .

http://www.unaids.org/en/

Το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS) αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας 1980 και από τότε εξελίχθηκε σε μείζονα επιδημία σε παγκόσμια κλίμακα. Το AIDS προκαλείται από τον ιό ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV).

Προκαλώντας βλάβες στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ή και σκοτώνοντάς τα, ο HIV καταστρέφει προοδευτικά την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις και ορισμένους καρκίνους. Άτομα που έχουν διαγνωσθεί με AIDS είναι ευαίσθητα σε νόσους απειλητικές για τη ζωή που ονομάζονται ευκαιριακές λοιμώξεις και προκαλούνται από μικρόβια, από τα οποία συνήθως δεν νοσούν οι άνθρωποι με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Στόχος του HIV είναι τα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται κύτταρα CD4. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι σημαντικά γιατί αυτά δίνουν την εντολή να αρχίσουν να δρουν τα άλλα κύτταρα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Η λοίμωξη από HIV μειώνει τον αριθμό των κυττάρων CD4. Όταν ο αριθμός των κυττάρων CD4 μειωθεί σε ορισμένο επίπεδο, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος εξασθενεί. Όταν ο αριθμός των κυττάρων CD4 μειωθεί κάτω του 200, ή όταν παρουσιαστούν ευκαιριακές λοιμώξεις ή καρκίνος, λέμε ότι ένα άτομο με λοίμωξη από HIV νοσεί από AIDS.

Υπάρχουν κανονικά τρεις φάσεις της HIV λοίμωξης:
Στάδιο 1
Αμέσως μετά τη μόλυνση, ο ιός πολλαπλασιάζεται στο σώμα με εντυπωσιακούς ρυθμούς, αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα, που δεν έχει υποστεί ακόμη ιδιαίτερη βλάβη, κατορθώνει να το νικήσει.
Στάδιο 2
Το ανοσοποιητικό σύστημα κατορθώνει να κρατά ακόμη τον ιό σε έλεγχο, αλλά αγωνίζεται πολύ πιο έντονα για να το επιτύχει.
Στάδιο 3
Οι άμυνες του οργανισμού εξαντλούνται και ο ιός πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα την εκδήλωση σοβαρών λοιμώξεων και νεοπλασιών.

Ο HIV μεταδίδεται μέσω σωματικών υγρών που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ιού. Αυτά είναι το αίμα, το σπέρμα, το κολπικό υγρό και το μητρικό γάλα.

Τρόποι μετάδοσης με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό:
1.Σεξουαλική πράξη χωρίς προστασία
2.Κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών με χρησιμοποιημένες βελόνες ή σύριγγες
3.Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μέσω του ομφάλιου λώρου, κατά τον τοκετό ή το θηλασμό
4.Χορήγηση αίματος και παραγώγων αίματος, συχνές μεταγγίσεις αίματος

Γνωρίζατε ότι...
1.το AIDS είναι το τέταρτο συχνότερο αίτιο θανάτου παγκοσμίως
2.ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), ο οργανισμός που ευθύνεται για το AIDS, ανακαλύφθηκε το 1983 από τους Luc Montagnier και Robert Gallo
3.βάσει των εξελικτικών μελετών οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο HIV εμφανίστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1930
4.ο HIV εμφανίστηκε στους ανθρώπους πιθανότατα μέσω μετάδοσης, συγκεκριμένα από χιμπαντζήδες, του ιού ανοσοανεπάρκειας του πιθήκου (SIV), ένας ιός που προσβάλλει τους πιθήκους



Πηγή: http://www.onflu.gr

No comments:

Post a Comment